Sinterklaasfeest in Rijsoord.

De Oranjevereniging had het weer goed georganiseerd voor het zoveelste jaar op rij….

Het was bomvol in het centrum van het gehuchtje rond de Waal. Kleine kinderen verkleed als Sint of Piet met de mooiste pakjes aan. Er komt een muziekvereniging aan met allemaal bekende Sinterklaas liedjes die uit volle borst worden meegezongen door de menigte. Op de brug, langs de kant, overal stonden de mensen en wat een feestelijk gevoel geeft dit, zeker ook voor de muzikanten, want dáár doe je het tenslotte voor.

Het was koud deze morgen, gemene wind en alles wat uitsteekt, met name de neuzen, oren  en de handen deden pijn van de kou. Maar niet gemopperd, het regende niet en dat is al heel wat! En zelfs de zon liet zich even zien.

De muziekvereniging loopt naar de waterkant waar uiteindelijk de riante boot komt aan gedobberd. Het liep eigenlijk vlotter dan voorgaande jaren, dan duurde dan nogal eens even eer de hoogbejaarde bebaarde Goedheiligman aan de wal geklauterd was en in de koets getakeld was. Maar waarschijnlijk heeft de gewaardeerde heer een verjongingskuur ondergaan, inclusief facelift want het ging er best kwiek aan toe, met alle respect voor de vele tijd die er vast in zijn gaan zitten met diëten en fitnessen en zo… En ook de Pieten zijn in ieder geval de vitaliteit zelve. Soms werd er met strooisnoep gegooid c.q. gebombardeerd en voel je het snoep zó in de nek glijden. Natuurlijk de begroetingsceremonie die erbij hoort en Sint moest wel bijgepraat worden. Hij wist niet eens van het Waalbos... Maar ja, als je zo’n eind weg woont, toch? Afijn, en toen ging de route beginnen, stevig loopje, maar wel gezellig. De paarden van de manege sloten achter de koets aan en met de nodige fans ging de ronde door Rijsoord.

Opgebroken weg, overal was aan gedacht, paaltjes eruit gehaald en ijzeren dekplaten op de weg maar het was wel smal. De koetsier zat breed lachend op de bok en stuurde gedisciplineerd het paard over het parcours, want dat was het wel op een gegeven moment.
En zelfs de dappere Sint bleef staande en dat viel warempel niet mee. Als een echte eerwaarde bleef hij rechtop staan in de koets en wuifde de onderdanen toe die aan de kant het spektakel bekeken.

Dat het paard van de koets aan alle kanten zijn best deed daar kwamen de muziekleden wel achter, wat laat zo’n beest achter op straat zeg, daar wil je niet doorheen lopen…. Paardje heeft een prima leven lijkt het! Nadat Sinterklaas de ronde had doorlopen/bedoel – doorstaan werd hij keurig netjes bij de Opstandingskerk afgeleverd, alwaar het feest met de kinderen verder ging. Al met al een binnenhaal-gebeuren met een vrolijk begin en eind.

ontworpen en gemaakt door Resultaat Automatisering